Význam tuku ve stravě
Tuky společně s bílkovinami a sacharidy patří mezi základní živiny. Tuky jsou však všeobecně vnímané jako ty škodlivé, jejich úloha v organismu je však nezastupitelná. tuky by měly tvořit 30 – 40 % z celkového příjmu organismu. Jsou největším zdrojem energie pro buňku, a mají strukturální a regulační funkce v lidském těle. Tuky ve formě fosfolipidů tvoří hlavní složku buněčných membrán a díky nim jsou syntetizovány i mediátory, které regulují srážení krve a zánětlivé procesy. Nesmíme zapomenout, že v tucích se rozpouštějí vitamíny A, D, E, K, které se díky nim pak mohou správně vstřebávat. Kromě toho mají tuky i fyzikální funkce, chrání vnitřní orgány a slouží i jako tepelný izolant. Škodlivé pro lidský organismus jsou pouze nasycené mastné kyseliny, při zvýšené spotřebě zvyšují hladinu cholesterolu, který zapříčiňuje vznik aterosklerózy. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v tučném mase a uzeninách. Nenasycené tuky mají příznivější vliv na lidské tělo a vyskytují se v rostlinných olejích, rybách a mořských plodech, dále pak ve všech druzích ořechů. Pokud bude člověk ve zvýšené míře konzumovat tuk, povede to k obezitě, pokud však příjem rapidně sníží nebude například jeho tělo schopno vstřebávat důležité vitamíny. Pokud člověk není schopen do svého jídelníčku zařadit dvakrát týdně ryby nebo konzumovat ořechy, je tu možnost doplnit omega mastné kyseliny ve formě potravních doplňků, které jsou na trhu dostupné.